The majority of dividend investors tend to neglect value investing. They say it does not fit their portfolio or strategy. I beg to differ. Used in a reasonable way, it fits their strategy perfectly.

For a dividend investor, a company like Berkshire Hathaway is totally out of the picture since it does not pay any dividends at all.

That’s unfortunate because Buffet’s company is everything a dividend investor looks for:

 • Magnificent leadership
 • Diversified product line (insurance, finance, railroad, retailing, utilities, manufacturing, energy…)
 • Giant by every measure (also conglomerate)
 • Great return on assets
 • Great compounded return, 19.2% since 1966
 • In many ways a boring company

Are you really sure that you want to neglect a company that makes up 58% of Bill Gates’s portfolio? If the richest man in the world is willing to put that amount in one stock, you should at least give it a thought, right?

Buffet’s Strategy

Buffet is not willing to pay a dividend because he thinks Berkshire Hathaway would be better of if they invested the money themselves.

Keep in mind that dividend is nothing magical. It’s the money that’s left after the variable costs and the fixed costs are subtracted from the total income. That’s all. The company has two options regarding how they want to handle this rest/money:

1. Directly invest the money straight into the business, and therefore increasing the possibility for an even greater return next year and so on. This is called retained earnings, and retained earnings is what increases growth.

2. They can choose to pay this amount to the shareholders. The issue here is that when this amount gets paid a dividend, it´s also taxed, so the amount is reduced. Even if the investors put the dividend into the company again, (by buying the same stock), the total amount is less than what the company could have put to work themselves. That means money value is lost in this transfer. Another aspect is that you might get greedy, and choose not to reinvest the dividend, which really is a great danger here.

This is basically why Buffet does not like dividends, and why he chooses to rather increase the value of his company himself. He thinks that the stockholders would be better of just holding on to the stock, and let the management increase the value.

The Dividend Investor

For a Dividend Investor, this might seem logical, but still not tempting. You are not getting any cash in hand, so when there is a crash or stocks get cheaper, you will not be able to use the dividend to buy stocks at a cheaper price. Yeah, that sucks! We don’t want that to happen.

I get that, but here is the thing:

Let the majority of the portfolio be dividend stocks. They will make sure you have a stable money machine that pays at all times, but spice up the portfolio by including some quality value stocks like Berkshire Hathaway, and if you want some extra cash, just sell 3% of your holding.  That way you make sure you get money at all times, you expand your investment horizon greatly and you get companies that want to grow further. Pretty nice, right?

Please feel free to comment. It makes it easier for me so that I know if what I´m writing is gibberish or actually has some value for someone.

See you,

Mr. Stockles

 


4 Comments

Bapo · February 8, 2017 at 12:37 pm

Jeg kan se verdien av å ha begge deler og det er forsåvidt det jeg prøver på. Jeg har 2 kontoer, den ene skal brukes til utbytte og er den eneste som har månedlige innskudd. Den andre har langsiktige vekstaksjer, hvor langsiktig de er vil være avhengig av hvor mye og raskt de går. Den hadde kun ett engangsinnskudd så der er jeg nødt å prestere. Selskapene jeg har der er på langt nær samme kvalitet som Berkshire, men har potensielt mer oppside og langt mer risiko 🙂 Skulle jeg klare å få en god avkastning så er planene å flytte noe over til utbytte for å vokse videre der raskere, og da desverre skatte av det.

Har du noen formening om hva som skjer når Buffet ikke er der lengre? Leste en artikkel for ei stund siden der de mente at Berkshire kom til å betale utbytte så snart Buffet er ut døren. Når han en gang velger frivillig eller ufrivillig å tre av så vil vel aksjekursen krasje og da kan det være et gunstig tidspunkt for kjøp så fremt man har troen på de som sitter igjen med ansvaret.

  Stockles · February 10, 2017 at 6:49 am

  Hei Bapo!

  Det første du spurte om var om Berkshire noen gang kommer til å betale utbytte.
  Skal vi tro Buffets egne ord, så kommer ikke dette til å skje:

  “The question is about evaluating Berkshire when it doesn’t pay any dividends. And it won’t pay dividends, either. That’s a promise I can keep. All you get with Berkshire stock is that you can stick it in your safe deposit box, and every year you take it out and fondle it.”
  – Warren Buffett

  Samtidig så har Berkshire vokst seg til en gigant, og arvtakerne til Buffet og Munger får virkelig en jobb (en umulig jobb?) å gjøre med å holde veksten i takt.

  Jeg kommer til å kjøpe massevis med BERK når Buffet går av. Aksjekursen kommer til å truffet, men selskapet har en metodikk og ideologi som er satt i stein. Dette skifter ikke om Buffet er der eller ikke.

  Les denne artikkelen om du vil få en dypere forståelse for Buffets holdning til utbytte:
  http://www.suredividend.com/berkshire-dividend/

   Bapo · February 10, 2017 at 10:58 pm

   Tiden vil vise om det blir utbytte eller ikke. Det er spørs om Berk er like attraktivt når Buffet og Munger er borte selv om de har et bunnsolid fundament akkurat nå.
   Usikker på om man kan dra paralleller til sportsverdenen og da spesifikt fotball som jeg har vokst opp med. Men man har mange eksempler på klubber som i teorien skulle ha de sikreste fundamentene i form av en manager som har vært der i evigheter i tillegg til en økonomi som få andre kan matche. Det tar ikke lange tiden før forfallet er komplett.. Sier ikke at det kommer til å skje her eller at det er direkte sammenlignbart men jeg er usikker på om jeg blir å investere i Berk når dette til slutt skjer.

    Stockles · February 15, 2017 at 8:38 am

    Skjønner hva du tenker. At kursen kommer til å falle ganske mye når Buffet eller Munger slutter tror jeg er sannsynlig.

    Dersom man skal analysere hva som kan skje videre, tror jeg disse spørsmålene må besvares. Skriv de ned, og lag et tankekart over BERK. I mine øyne er det flere ting som gjør at BERK burde gjøre det bedre enn andre selskap over tid, men vil ikke avsløre disse argumentene enda. Prøv litt først selv 🙂

    Hypotese: Berkshire er en en attraktiv investering

    A) Markedet: Definer markedet hvor Berkshire befinner seg i. Hvordan er veksten? Aktørene? Lønnsomheten? Størrelse?

    B) Konkurransefortrinn: Hvilke konkurransefortrinn har Berkshire?

    C) Vekstpotensial: Hvordan ser den videre veksten ut?

Leave a Reply

Your email address will not be published.